Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές καταπολέμησης του στρες. Υπάρχουν όμως ορισμένες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν όσους βιώνουν υπερβολικό στρες.
1 Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα του στρες. Έντονη δυσφορία για πράγματα που αντικειμενικά είναι απλά, είναι ένα σημάδι.
2 Να κάνουμε διάλειμμα πάντα όταν το χρειαζόμαστε ακόμα και μικρής διάρκειας.
3 Να αποφεύγουμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί- χάνουμε την ουσία.
4 Η σωματική άσκηση είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά του στρες.
5 Να ασχολούμαστε με ένα πράγμα κάθε φορά - να μην προσπαθούμε να τα πετύχουμε όλα μαζί.
6 Να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο μας. Αν ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας δίνοντας προτεραιότητα στις πιο σημαντικές, βοηθάμε και τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τις επιλογές μας.
7 Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε όσα μας ανησυχούν, ας το κάνουμε άμεσα και ας μην επιτρέπουμε στο άγχος να μας κυριεύει. Έχει αποδειχθεί ότι το 80% από αυτά που μας αγχώνουν τελικά δεν πραγματοποιούνται.
8 Να ξεφεύγουμε όσο συχνότερα μπορούμε από την καθημερινότητα με μια μικρή απόδραση έξω από την πόλη, ένα καλό βιβλίο, μια ταινία,μουσική ή περπάτημα. Αγαπημένες ασχολίες μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να βρούμε τη χαμένη μας ισορροπία.
9 Να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα αλλά και στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.
10 Σωστή και υγιεινή διατροφή. Η χρήση αλκοόλ, καφεΐνης, καπνού και τροφών με πολλά λιπαρά υπονομεύει την ικανότητα του οργανισμού μας να ανταπεξέλθει στο στρες. Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας.
11 Χρειαζόμαστε όχι μόνο επαρκείς ώρες ύπνου και ξεκούρασης αλλά και καλή ποιότητα ύπνου. Δυο απλές συμβουλές που μπορώ να δώσω εδώ είναι:
α) Δεν ξαπλώνουμε ποτέ ενώ εκτελούμε άλλη δραστηριότητα πχ βλέπουμε τηλεόραση ή τρώμε
β) ξαπλώνουμε πάντα μόλις νυστάξουμε και όχι απο πρίν. Η προσπάθεια να "μας πάρει ο ύπνος" ενώ δεν νυστάζουμε είναι και κοπιαστική και αγχογόνα για τον οργανισμό.
12 Να καταγράφουμε τις σκέψεις μας- βοηθά στο να αλλάξουμε τις αρνητικές.
13 Να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Η εθελοντική εργασία μείωνει το στρες και δίνει προσωπική ικανοποίηση.
14 Να καταφύγουμε σε τεχνικές χαλάρωσης. Η γιόγκα, οι τεχνικές αναπνοής, το μασάζ είναι ιδιαίτερα βοηθητικές μέθοδοι.
15 Να μην κρατάμε μέσα μας ό,τι μας απασχολεί. Να μιλάμε με φίλους, τα άλλα μέλη της οικογένειας αλλά και ειδικούς όταν χρειάζεται.
16 Να μην φοβόμαστε στη δουλειά να εμπιστευθούμε άλλους και να τους αναθέτουμε υποχρεώσεις.
17 Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι
18 Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να περνάει χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε.
19 Να αποφεύγουμε τους διαπληκτισμούς, αλλά να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βγάζει την ένταση που συσσωρεύει με άλλο τρόπο. Συνήθως ένας διαπληκτισμός δεν μας λυτρώνει απο το άγχος παρόλο που μας φαίνεται ως "ξέσπασμα".
20 Να εκτονώνουμε την έντασή μας με παραγωγικό τρόπο - μια σωματική άσκηση, το καθάρισμα του κήπου ή και του σπιτιού βοηθούν.
21. Να ζητήσουμε βοήθεια απο ειδικό ψυχολόγο, αν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας
Πέμπτη 14 Μαΐου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου