Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Η μελαγχολία του χειμώνα...


Επιστημονικά ονομάζεται "Εποχιακή διαταραχή της Διάθεσης" και συναντάται στο μεγαλύτερο ποσοστό της, περίπου ένα 90-95% , τους μήνες Οκτώβρη ως και Απρίλη που αρχίζει ξανά η άνοιξη. Σε πολύ μικρό ποσοστό, ένα 5-10%, συναντάται η εκδήλωσή της σε μερικά άτομα τους καλοκαιρινούς μήνες και γίνεται ηπιότερη με την έναρξη του χειμώνα.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΆ:
Τα συνηθέστερα συμπτώματα αυτής της ειδικής μορφής κατάθλιψης, είναι η απουσία διάθεσης για τις απλές καθημερινές δραστηριότητες , έντονη αίσθηση σωματικής κούρασης ακόμα κι από το ξύπνημα, αποξένωση κι απομόνωση, αίσθηση του "ανικανοποίητου" για οποιαδήποτε μορφή διασκέδασης, έντονη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού σε ποσότητες πέραν των συνηθισμένων
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ:
Οι αιτίες εκδήλωσής της μπορεί να είναι κι αντικειμενικές αλλά και υποκειμενικές η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι στις αντικειμενικές μπορεί να περιλαμβάνονται το άγχος της σύγχρονης ζωής, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η αίσθηση "αστάθειας" στο κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα. Στις υποκειμενικές μπορούν να περιλαμβάνονται κάποιο πρόσφατο αρνητικό γεγονός για εμάς (πχ κάποιος πρόσφατος χωρισμός ή αποχωρισμός, η απώλεια εργασίας κλπ) αλλά κυρίως αυτό που εγώ ονομάζω η "αίσθηση του χαμένου χρόνου" που βιώνουμε κι έντονα και συχνά πολλοί από εμάς. Βιώνουμε αυτήν την αίσθηση όταν έχουμε πραγματοποιήσει δραστηριότητες που είτε τελικά μας απέφεραν μικρότερες απολαβές ευχαρίστησης από τις προσδοκώμενες, είτε δεν ήταν καθαρά επιλογές μας αλλά μας "επιβλήθηκαν" έμμεσα ή άμεσα από κοινωνικά status και περιβάλλοντα.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ:
Κατά κανόνα εμφανίζεται στις ηλικίες 25-35 και περισσότερο στις γυναίκες (75% γυναίκες-25% άνδρες). Συχνά και στην τρίτη ηλικία αλλά εκεί συνήθως συνοδεύεται κι από σοβαρότερες μορφές κατάθλιψης.
Θεωρείται υπομορφή κατάθλιψης κι αντιμετωπίζεται εύκολα. Αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα δεν εξελίσσεται σε σοβαρότερη μορφή κατάθλιψης.
Σε κάθε περίπτωση εάν εσείς ή συγγενικό σας πρόσωπο εκδηλώνει τα παραπάνω συμπτώματα σε βαριά ή ήπια μορφή επισκεφθείτε άμεσα ψυχολόγο της επιλογής σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: