Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Σεξουαλικές Διαταραχές


Οι Σεξουαλικές Διαταραχές διακρίνονται στις Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες, στις Παραφιλίες (ή Σεξουαλικές Παρεκκλίσεις) και στην Σεξουαλική Διαταραχή Ταυτότητας Γένους ( τρανσεξουαλισμός).


Οι Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες χαρακτηρίζονται από διαταραχή στη σεξουαλική λειτουργία. Οι Παραφιλίες χαρακτηρίζονται από διαταραχή του σεξουαλικού σκοπού ή στόχου. Η διαφορά επομένως συνίσταται στο ότι ενώ στις παρεκκλίσεις υπάρχει καλή και ευχάριστη σεξουαλική λειτουργικότητα, στις δυσλειτουργίες η λειτουργικότητα είναι διαταραγμένη.

Οι Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες είναι διαταραχές που δεν επιτρέπουν σ' ένα άτομο τη σεξουαλική ευχαρίστηση ή μερικές φορές ακόμη και την οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Συνήθως αφορούν αναστολές φυσιολογικών αντιδράσεων -δηλαδή της φλεβικής διόγκωσης των σεξουαλικών οργάνων, της οργασμικής αντίδρασης ή και των δύο - που κάνουν την εμπειρία της σεξουαλικής δραστηριότητας τελικά δυσάρεστη. Οι Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες είναι κοινά φαινόμενα και απαντούν σε ειδικούς τύπους θεραπείας του σεξ ή σε συνδυασμό θεραπείας του σεξ και αποκαλυπτικής ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Αποτελεσματικότατη επίσης είναι η γνωστική θεραπεία αυτών, καθότι συνήθως είτε συνδυάζονται είτε προκύπτουν ως συν-αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών.

Στο άτομο με Σεξουαλική Παρέκκλιση το σεξουαλικό αντικείμενο προτίμησης του διαφέρει από το συνηθισμένο. Έτσι, το παραφιλικό άτομο διεγείρεται από ερεθίσματα που δεν ερεθίζουν τα πιο πολλά άτομα - π.χ. ένα παιδί, ένα ζώο ή ένα παπούτσι ή μπορεί να ερεθίζεται μόνον όταν έχει αισθήματα υποδούλωσης, όταν τιμωρείται, μόνο βλέποντας ή όταν επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα ή όταν προκαλεί πόνο στους άλλους. Η διέγερση όμως και ο οργασμός είναι φυσιολογικοί και οδηγούν το άτομο σε σεξουαλική ευχαρίστηση. Οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις θεραπεύονται με θεραπεία συμπεριφοράς.

Η Διαταραχή της Ταυτότητας Φύλου (δηλ. ο Τρανσεξουαλισμός) χαρακτηρίζονται από έντονη και επίμονη δυσφορία του ατόμου για το ανατομικό (βιολογικό) φύλο του και έντονη και επίμονη επιθυμία να γίνει μέλος του αντίθετου φύλου. Η θεραπευτική προσέγγιση σ' αυτές είναι χειρουργική, ψυχοθεραπευτική ή και συνήθως ο συνδυασμός και των δυο.

Στις μέρες μας οι Σεξουαλικές Διαταραχές απαντώνται συχνά , και πολλές φορές σε συνδυασμό με άλλες Ψυχολογικές Ασθένειες, αλλά θεραπεύονται αποτελεσματικά.
Θα πρέπει ο ασθενής να επιλέξει έναν Ψυχοθεραπευτή της απολύτου επιλογής του που να εμπιστεύεται για να έχει ακόμα πιο άμεσα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: